Coșul tău

Începând cu data de 21.12.2023 se vor livra doar comenzile din București și Ilfov

Istoria brazilor de Craciun

Bradul mereu verde a fost folosit in mod traditional pentru sarbatorirea festivalurilor de iarna (pagan si crestin) de mii de ani. Paganii au folosit ramuri pentru a-si decora casele in timpul solstitiului de iarna, deoarece le-a facut sa se gandeasca la primavara care va veni. Romanii au folosit ramuri de brad pentru a-si decora templele la festivalul Saturnalia.

Nimeni nu este intr-adevar sigur cand pomii de brad au fost folositi pentru prima data ca pomi de Craciun. Probabil a inceput cu aproximativ 1000 de ani in urma in Europa de Nord. In trecut multi copaci de Craciun par sa fi fost agatate cu susul in jos de la tavan folosind lanturi (atarnati de candelabre / carlige de iluminat).

Alti copaci de Craciun timpurii, in multe parti ale Europei de Nord, erau plante de cirese sau de paducel (sau o ramura a plantei) care au fost introduse in ghivece si aduse in interior, astfel incat sa creasca, probabil, la Craciun. Daca nu isi puteau permite o planta adevarata, oamenii faceau piramide din lemne si le decorau pentru a arata ca un brad adevarat, cu hartie, mere si lumanari. Uneori erau mutati dintr-o casa in alta, in loc sa fie expusi intr-o casa.

Prima utilizare documentata a unui copac la sarbatorile de Craciun si Anul Nou este argumentata intre orasele Tallinn din Estonia si Riga in Letonia! Ambele sustin ca au avut primii copaci; Tallinn in 1441 si Riga in 1510. Ambii copaci au fost infiintati de „Fratia Blackheads”, o asociatie a negustorilor locali necasatoriti, a proprietarilor de nave si a strainilor in Livonia (ceea ce este acum Estonia si Letonia).

In 1584, istoricul Balthasar Russow a scris despre o traditie, in Riga, despre un brad decorat in piata centrala unde tinerii „au mers cu o adunatura de fete si femei, au cantat si au dansat mai intai acolo si apoi l-au asezat pe lemn” . Exista un registru al unui copac mic din Bremen, Germania din 1570. Este descris ca un copac decorat cu „mere, nuci, covrigi si flori de hartie”. A fost asezzat intr-o „casa de bresle” (locul de intalnire pentru o societate de oameni de afaceri din oras).