Coșul tău

Începând cu data de 21.12.2023 se vor livra doar comenzile din București și Ilfov

Traditii in Ajunul Craciunului

Ajunul Craciunului, in traditia populara, este sarbatoarea de sfarsit de an patronata de mos Ajun.

Despre mos Ajun se spune ca ar fi fost frate geaman cu mos Craciun, deoarece seamana intre ei ca doua picaturi de apa. Totodata, se stie despre mos Ajun ca ar fi fost ultimul dintre apostoli. De asemenea, mos Ajun este cel care a poruncit sa se dea flacailor colaci, sa se umble cu colindatul si sa li se daruiasca florinti de la parinti.

Conform traditiei Maica Domnului inainte de a naste a cerut ajutor lui mos Ajun, dar acesta, considerandu-se prea sarac, a trimis-o catre fratele sau mai instarit – mos Craciun. Astfel Fecioara Maria a nascut in staulul al carui stapan era mos Craciun.

Se zice, din timpuri vechi, ca in noaptea de Ajun nu e bine sa dormi pe paie sau prin fan in grajdul animalelor, fiindca in aceasta noapte boii vorbesc intre ei despre Mantuitorul Hristos care s-a nascut in iesele si pe care acestia l-au incalzit cu suflarea lor.

Se spune ca in Ajun de Craciun cerurile se deschid, dar aceasta minune nu poate fi vazuta decat de oamenii credinciosi si buni la suflet.

O superstitie ne invata ca in noaptea de Craciun nu trebuie sa deschidem usa nimanui pentru ca ne va zbura norocul din casa.

Un obicei care se intalneste in multe regiuni ale tarii este ca in ziua de Ajunul Craciunului, preotul, dar si cantaretii bisericesti sa umble cu icoana nasterii lui Iisus Hristos.

Alte obiceiuri in seara dinaintea Craciunului sunt urmatoarele:

  • Se spune ca pentru a avea noroc, in decursul vietii, nu trebuie sa mananci nimic in ajun de Craciun;
  • In ziua de Ajun cand gospodinele ies prima data in curte trebuie sa adune cateva surcele pe care mai apoi sa le imprastie prin casa, aceste surcele se numesc “pui”;
  • Cei care cresc albine nu trebuie sa dea nimic din casa in ziua de Ajun, pentru ca albinelor sa le meraga bine si sa nu le piarda la roit;
  • Gospodinele trebuie sa fiarba pentru masa de Ajun mai toate felurile de bucate, pentru a le avea si in anul urmator;
  • La ajunul Craciunului se pune putina otava pe masa, care dupa sarbatori se va da vacilor sa o manance, astfel le va merge bine si se vor inmulti;
  • In ajunul de Craciun este bine sa li se dea copiilor sa manance bostan pentru a fi sanatosi tot anul, etc.
  • In unele locuri exista obiceiul conform caruia fetele nemaritate trebuie sa tina post negru pentru a-si putea visa ursitul.

In alte regiuni ale tarii, fetele, pentru a-si vedea ursitul, lasa afara peste noapte putin din toate felurile de mancare negustate, astfel ursitul va veni si va gusta, iar acestea vor putea sa-l vada.

Ajunul Craciunului este o sarbatoare plina de obiceiuri si traditii populare, multe dintre ele pastrandu-se inca atat la sate, cat si la orase.

In Bucovina exista obiceiul conform caruia pe masa de Ajun se pune doar grau fiert. Dupa ce preotul va pleca, gazda va imparti cateva turte celor din casa, dupa care trebuie sa mearga cu ele prin vecini si sa le imparta pentru sufletul mortilor, pentru sanatatea celor vii si pentru rodul campului.

O superstitie ne invata ca in noaptea dintre Ajun si Craciun nu trebuie sa deschidem usa nimanui pentru ca ne va zbura norocul din casa.

Nucile si merele purtate de colindatori se vor descanta dupa care femeile care nu pot avea copii vor manca din ele. Se zice ca in curand acestea vor da nastere la prunci sanatosi

De asemenea, in ajunul de Craciun este bine sa li se dea copiilor sa manance bostan. Astfel, ei vor fi sanatosi tot anul.

In seara de Ajun copiii merg cu colinda si primesc bani, mere sau covrigi in schimbul cantecelor crestine cu care bucura familiile la care ajung. Exista supersitii cum ca la mijlocul noptii, animalele ingenuncheaza pentru a-l slavi pe Iisus care se naste.

In multe tari europene Ajunul Craciunului este ziua in care bradul se aduce in casa. Aici se impodobeste cu globuri, beteala si lumini. Traditia spunea ca in fiecare casa trebuie sa se gaseasca in seara de Ajun vasc. Acesta a proteja familia de spiritele rele si pentru a aduce noroc.